Op hogeschool Leiden kun je Bio-informatica studeren. Maar wat is bio informatica, hoe is de opleiding en hoe ziet jou loopbaan er dan uit. Dat wordt op deze website besproken 1.

Bio–informatica is een opleiding dat biologie en ICT combineert. Bij deze studie wordt er gepuzzeld met DNA data van  dieren, mensen en planten2Programeren speeld een grote rol bij bio-informatica. Het is een studie waarbij het vooral gaat om programmeren om biologische vraagstukken op te lossen. Een voorbeeld hiervan is onderzoek van erfelijke ziekten, het verbeteren van voedsel (plantengenetica) of onderzoek naar medicijnen.

Bio-informatica valt onder science & technology. Andere studies die hieronder vallen zijn biologie en medisch laboratoriumonderzoek en informatica.Bij biologie en medisch laboratorium onderzoek ga je vooral op het lab staan, hierbij leer je niet programeren3Bij informatica leer je net zoals bio-informatica programmeren, maar heb je geen biologie 4Deze opleiding duurt 4 jaar en is een voltijd studie. 

In het eerste jaar wordt de basis geleerd,  dit is ook wel het propedeuse jaar. De basis die je leert in het eerste jaar gaat vooral over de werking en opbouw van DNA en nog veel meer over cellen. Ook ga je leren programmeren, de eerste programmeertaal die je gaat leren is Python. In het tweede jaar en het eerste half jaar van leerjaar drie, ga je nog dieper in op de lesstof die er in het eerste jaar is besproken. Ook worden biologische vraagstukken gecombineerd met informatica. In het tweede half jaar in leerjaar 3, kun je een minor kiezen. Dit kan van alles zijn. Ook hoef je dit niet perse aan hogeschool Leiden te doen. Dit kan op een andere school en ook in een ander land. In het laatste jaar van deze opleiding ga je een geheel jaar stage lopen. Dit is dan ook je afstudeer stage, dit mag ook in het buitenland 2

Wij hebben deze opleiding gekozen omdat we biologie en programmeren erg leuk vinden. Vandaar dat de keuze bio-informatica ons erg interessant leek. Dit hebben we allemaal onderzocht via studiekeuzechecks en open dagen van hogeschool Leiden.

De kans op een baan in bio-informatica is vrij groot, dit is omdat het een groeiende industrie is. Bio-informatici kunnen werken op meerdere plekken. Medische centra zoals Erasmus MC, UMC (utrecht) of Amsterdam MC (AMC, VUmc).  Hier wordt er veel onderzoek gedaan naar erfelijke ziektes, kanker, etc….

Ook kan je als bio-informaticus terecht bij bedrijven die werken met planten genetica, verbeteren van planten en voedsel. Of bedrijven die medicijnen maken.